Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Arcus Temporum  – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál Arcus Temporum  – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál Arcus Temporum  – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál Arcus Temporum  – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál Arcus Temporum  – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

On 03, Jan 2018 | In | By superchannel

Arcus Temporum – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

 

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál kapcsolatokat, (idő)íveket szeretne feltárni és létrehozni – nemcsak zenék és zeneszerzők, művészeti és kulturális ágak, hanem a fellépő művészek, előadók, a házigazda szerzetesek és Főapátság vendégei között is. A fesztivál felvette programjába a spiritualitás (imádságok és a szerzetesekkel közös alkalmak) pillérét. 2017 óta pedig újdonságként az irodalom témája talál egy fedél alá a zene, a kiállítás és a spiritualitás programjaival. És minthogy a közös ház otthonosságához a közös étkezés is hozzátartozik, megjelenik a fesztivál kínálatában a főapátsági gasztronómia egy-egy kiemelt mozzanata is.

Mi az, amit tizenhárom éven át tovább lehet vinni egy fesztiválban? Változik a közönség, változik a kulturális környezet, változnak a közreműködők. Módosul a koncepció, új elemekkel gazdagodik a fesztivál. Mi az, ami marad? Pannonhalmán leginkább a közös ház tapasztalata. Az, hogy egyetlen tető alatt a monostor egy nagy labirintusában három napon át ízleljük és újraolvassuk a kortárs kultúra különböző megjelenési formáit; beszélgetünk az ebédlőben; ismerősként mosolygunk egymásra a bástyán; békességben kezet fogunk a liturgián; magunkkal hozzuk, mégis a kapun kívül hagyjuk múltunkat és jelenünket – kicsit más emberekként, befogadóként és (elő)adóként otthon vagyunk egymás mellett az ezeréves házban. Arcus Temporum Fesztivál ars poeticája szerint a kortárs művészet befogadásáért a szerzetesek a közönséggel együtt vállalják a küzdelmet, s ez a közös szellemi kaland újabb kapocs lesz a résztvevők között.

A koncertekre és közös programokra a Pannonhalmi Főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor – a tavaly debütáló kortárs Koncertteremben, a Főkönyvtár lenyűgöző 19. századi dísztermében, a Boldogasszony-kápolna intim barokk atmoszférájában, valamint a Bazilikában.

 

M5 – kulTÚRA Beszélgető partner Juhász-Laczik Albin OSB

http://www.mediaklikk.hu/video/kultura-2017-08-26-i-adas/

Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből” tárlatvezetés Dr. Takács Imre kurátorral

http://www.mediaklikk.hu/video/kultura-2017-08-26-i-adas-2/

Interjú Dejcsics Konrád OSB fesztiváligazgatóval és Snétberger Ferenc gitárművésszel

http://www.mediaklikk.hu/video/kultura-2017-08-26-i-adas-3/

Beszélgetés Vidovszky László zeneszerzővel és Jász Attila költővel, a fesztivál házigazdájával

http://www.mediaklikk.hu/video/kultura-2017-08-26-i-adas-4/

 

 

www.arcustemporum.com

facebook Arcus Temporum

 

 

A projektet jelölő kurátor: Liptay Gabriella

„Kisebb nagyobb kihagyásokkal – az év utolsó augusztusi hétvégéjén rendszerint Pannonhalmára indulunk. A Főapátság falai adnak otthont – idén pl. „Közös ház” néven a reformáció 500. évfordulója köré szerveződve – e különleges atmoszférájú kulturális “fesztiválnak”. A hely szelleme (genius loci) olyan energiákat szabadít fel, hogy ma már a legkiválóbb hazai és nemzetközi kortárs szerzők és művészek bukkannak fel a legizgalmasabb helyeken pl. a csodálatos templomi térben, a bencések hangverseny/konferenciatermében, a kápolnában, a gyógynövény és főképp levendulakertben, a biomassza “üzemben” és az arborétumban, a borászatban. És megint az “átjárások” és metszetek: Keller András és Rácz Zoltán világi művészek, a fesztivál művészeti vezetői, míg a fesztivál igazgatója Dr. Dejcsics Konrád. A művészetet ma már itt is tágabban értelmezi e fesztivál is, a zene mellett időnként film, színház, idén irodalom és a gasztronómia is megjelent a spiritualitás elemi mellett. A most leköszönő bencés Főapát dr. Várszegi Asztrik Úr is nagy gondoskodással jelenik meg az eseményeken és ez valahogy külön hangsúlyt és különös figyelmet jelent az adott programnak. Nem árt egy efféle “megtisztulás” a nyár végén.”