Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Bajomi Portéka Bajomi Portéka Bajomi Portéka Bajomi Portéka Bajomi Portéka

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

Bajomi Portéka

 

„Itt vagyunk itthon, mi Bajomiak, a régvolt rétészek kései utódai, itt élünk, a megváltozott Sárrét közepén. Sorsunk megélésében pedig egyaránt segít, hogy néha emlékezünk és szüntelenül bizakodunk.”

A mocsárvilág meghatározó volt az itt élő emberek életében, a természet ugyan sosem adta könnyen az egyébként bőven termő kincsét, de hozzáértő emberek kezétől sokak számára megélhetéssé vált. S nincs ez másképp napjainkban sem, hiszen a Bajomi Portéka zászlós hajóját jelentő gyékényfonás két legfontosabb összetevője a természet adta gyékény és a szorgos kéz.

A Bajomi Portéka Biharnagybajom régi kézműves hagyományaira épülő kreatív műhely a Községi Önkormányzat fenntartásában. Természetes anyagból, egyedi kézimunkával jelenleg közel 60 féle hagyományos és modern gyékényterméket állítunk elő.

A jövőről… Gyékényből font álmainknak ki tudja mi szabhat határt…

 

Videó

 

Projekt résztvevői:

Szitó Sándor polgármester

Máthé Ferencné koordinátor

Asztalos Gyula gyékényfonó és tanítványai

 

Bajomi Portéka

facebook Bajomi Portéka

 

A projektet jelölő kurátor: Szűcs Péter

“Biharnagybajom egy apró falucska a Tiszántúlon, lakói kedves, szerethető vidéki emberek, akik sok mindenhez értenek és nem is tudnak róla, milyen értékesek is, amivel bírnak.  Itt van például a Bajomi Portéka, a falu saját fejlesztésű márkája, ami valójában a térség egyik különleges technikájának, a gyékényfonásnak a megmentését és a nagyközönséggel való megismertetését is a zászlajára tűzte. A kézzel készült, egyedi gyékénytermékek, táskák, papucsok, kupujkók nemcsak a bihari tradíciókat őrzik, hanem munkát adnak egy közösségnek, és egy olyan zero waste terméket mutatnak fel a műanyagba fulladó huszonegyedik században, ami példaértékűen környezettudatos hiszen mivel természetes anyag, használat után komposztálódik és mindehhez még elképesztően menő is. Készítői közmunkások, tiszteletet, megbecsülést és figyelmet érdemlő alföldi emberek.”