Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Gemenc – Árterek világa Gemenc – Árterek világa Gemenc – Árterek világa Gemenc – Árterek világa Gemenc – Árterek világa

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

Gemenc – Árterek világa

 

Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok mindennapjait: egyszerre táplál, véd és fenyeget, épít és pusztít. Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít lakóinak: a gemenci ártéri erdő szarvascsordák, vaddisznókondák, sasok, sakálok, hódok, gémek, jégmadarak mellett a védett fekete gólyák egyik legnagyobb populációjának ad otthont. Az öt éven keresztül, nagy műgonddal és speciális technikával – köztük rejtett vadkamerákkal, légi és víz alatti kamerákkal – készített mozikba kerülő természetfilm az ő életükbe enged betekintést, többek között olyan különleges, először látható felvételekkel, mint a fekete gólya fészekrakása és a fiókák felnevelése, vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején rögzített drámai képsorok. Az élővilág bemutatása mellett a film nagy hangsúlyt fektet az ártéri erdő különleges hangulatának ábrázolására is, hajnali tájképekkel és sok légi felvétellel, miközben a háttérben Strauss, Vivaldi, Verdi, Puccini, Mahler és Bartók örök érvényű dallamai csendülnek fel.

Filmkészítésről:

Ebbe a tájba szeretett bele 10 évvel ezelőtt Olma Frigyes is, aki főállásban könyvvizsgálóként dolgozik és szenvedélyes hobbifotósként barátaival rendszeresen járta az erdőket, mezőket az ártéri vadonban. Az egyik ilyen természetjáró túra alkalmával született meg a film ötlete. Ennek részeként két gólyafészek került bekamerázásra, a helyi erdőgazdaság, a nemzeti park és madarász szakértők együttműködésében. A gólyacsalád mindennapjait több évig élőben lehet követni az interneten. A kis létszámú, ám annál lelkesebb stáb munka mellett, javarészt saját pénzből készítette el a filmet, a Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a gemenci Bárka Pihenőház támogatásával. Öt év alatt több, mint 230 napot forgattak az időközben beszerzett professzionális eszközökkel, drónokkal, víz alatti kamerákkal és természetfilmezéshez elengedhetetlen, speciális teleobjektívekkel.

 

Videó

 

A projektben résztvevők listája:

Rendező, producer: Olma Frigyes

Operatőrök: Barkuti Balázs, Olma Frigyes, Utassy György

Vágó: Kálmán István

 

facebook Gemenc film

 

A projektet jelölő kurátor: Böszörményi Nagy Gergely

“Ha maradtak fenn értékek az 1950-es évek Magyarországából, a gemenci ártérről forgatott színes természetfilm, a Gyöngyvirágtól lombhullásig biztosan közéjük tartozik. Azóta eltelt egy emberöltő: itt volt az ideje újra megmutatni, hogy közvetlen közelünkben mennyire sokféle kincs vesz bennünket körül. Az új film hat évig készült és komoly összefogás, erdészek, csónakházak, természetvédők összekapaszkodása tette lehetővé. Ez a vadon szava.”