Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Köbli Norbert forgatókönyvíró Köbli Norbert forgatókönyvíró Köbli Norbert forgatókönyvíró Köbli Norbert forgatókönyvíró Köbli Norbert forgatókönyvíró

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

Köbli Norbert forgatókönyvíró

 

KÖBLI NORBERT (1977) Balázs Béla-díjas és Golden Reel-díjas forgatókönyvíró, az Arany Hugo-díjas A vizsga (2011), a Bronz Zenit-díjas A berni követ (2014), a Magyar Filmdíjas Félvilág és a frissen bemutatott Örök tél írója. A Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke. 2016-ban és 2018-ban az Év Forgatókönyvírója.

Kecskeméten tanult a piaristáknál, majd Pécsett jogi doktorátust szerzett. Szabadidejében forgatókönyveket írt, közben filmkritikusként, lapszerkesztőként, műfordítóként, filmforgalmazóként dolgozott. 2007-től főállású filmíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke. 2015-től a Magyar Média Mecenatúra történelmi dokumentumfilmes bírálóbizottságának tagja.

Az elmúlt tíz évben írt vígjátékot, irodalmi adaptációt, készített dokumentumfilmet, dolgozott tévésorozatokon és reklámokon, de a kritika és a közönség egyöntetű elismerését történelmi filmjeivel vívta ki. Ötvenesévek-trilógiájának darabjai: A vizsga (rendezte: Bergendy Péter), a Szabadság különjárat (r: Fazakas Péter) és A berni követ (r: Szász Attila) rangos elismeréseket gyűjtöttek be itthon és külföldön egyaránt, Köblit pedig „a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként” 2015-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Pályája eddigi legnagyobb sikerét a Mágnás Elza-gyilkosságról szóló Félvilág (2015) című forgatókönyvével aratta, amelyből a Mecenatúra program támogatásával Szász Attila rendezett többszörös díjnyertes filmet. Köbli munkáját itthon Magyar Filmdíjjal, Kaliforniában pedig Golden Reel-díjjal ismerték el. 2016-ban mutatták be Szürke senkik című első világháborús tévéfilmjét (r: Kovács István), amit 2017-ben a Guszev-ügyről szóló, Magyar Filmdíjas Árulók (r: Fazakas Péter) követett.

Köbli legfrissebb forgatókönyve, az Örök tél – és a GULAG Emlékév támogatásával belőle készült film (r: Szász Attila) – a málenkij robot áldozatainak állít emléket, igaz történet alapján.

 

Díjak

Hungarian Film Week Award (2018) – TV Screenplay of the Year (Traitors)

Golden Reel Award (2016) – Best Screenplay at the Tiburon International Film Festival (Demimonde)

Hungarian Film Week Award (2016) – Screenplay of the Year (Demimonde)

Balázs Béla Award (2015) – For Excellence in Filmmaking

 

Filmográfia

Eternal Winter (2018)

Traitors (2017)

The Grey War (2016)

Demimonde (2015)

The Ambassador to Bern (2014)

Freedom Flight (2013)

The Exam (2011)

Made in Hungária (2009)

9 and ½ Dates (2008)

S.O.S. Love (2007)

 

facebook Norbert Köbli

 

Jelölő kurátor: Böszörményi-Nagy Gergely

“Egyszemélyes filmgyár. Forgatókönyvíróként neki köszönhetjük az elmúlt évtized legigényesebb történelmi filmjeit (A berni követ, A vizsga, Félvilág, vagy legújabban a Trezor), miközben közönségfilmmel és tévésorozattal is bizonyítani tudott (Made in Hungária, Tűzvonalban). Most, 2018 októberében az Örök téllel Norbi és állandó alkotótársai elhozták a legjobb európai tévéfilmjének járó díjat, ami szerintem csak azért nem koronázza meg munkásságukat, mert minden bizonnyal további sikerek sokasága áll előttük.”