Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Lévai Zsófia Lévai Zsófia Lévai Zsófia Lévai Zsófia Lévai Zsófia

On 19, Dec 2017 | In | By superchannel

Lévai Zsófia

 

A projekt – INTERKNITTING – olyan Ember-Gép interakciók (HCI, Human-Computer-Interaction) megvalósítása, amelyekben a testet flexibilisen körülvevő, interfésszé alakított öltözék, új perceptuális élményt nyújt. Az emberi érintkezés legalapvetőbb folyamatai inspirálták az interakciók tervezését, például a másik megpillantása, a testbeszédünk kódolt üzenetei, a különböző hangok jelentőssége, vagy olyan intimebb kommunikáció is mint az érintés, vagy akár az egymásra hangolódás.

Kollekció öt kötött öltözékből áll. Mindegyikbe más szenzor van beépítve, így van hangot, mozgást, érintést vagy a másik közelségét érzékelni képes öltözék. A szenzorok által érzékelt jelek aktuális állapotát az öltözékbe épített világítótesteken, LEDeken keresztül követhetjük. Amikor a szenzort nem éri behatás, akkor ezt véletlenszerű fehér fényjelenség – DISCONNECTED – állapot jelzi, beérkező jel esetén pedig a LEDek egységes, kék színű – CONNECTED – állapotra váltanak át.

Minden öltözék külön egységet képez, amelyben az elektronika – vezérlőegység, szenzorok, LEDek, és a köztük kapcsolatot teremtő vezető szál – a kötött matéria szerves részévé vált, speciális kötési struktúrák kialakításával, olyan nemes, tradicionális, időtálló alapanyagokkal  ötvözve, mint a merino gyapjú, vagy a kasmír, így alkotva új, intelligens matériát.

 

Interjú

Videó

 

INTERKNITTING Team:

Fashion-Tech Designer: Zsófi Lévai

Consultant: Hedvig Harmati (MOME)

Consultant: Ildikó Kele (MOME)

Consultant: Zoltán Istenes (ELTE)

Creative Technologist: Sarolta Setét

 

www.zsolevai.com

facebook Lévai Zsófi

 

A projektet jelölő kurátor: Martinkó József

“Lévai Zsófia a MOME divat- és textiltervezés szakán diplomázott. Kutatási terület a smart fashion és idén ő nyerte a Visegrádi négyek pályázói között megrendezett Gombold újra! versenyt. Az Interknitting experimentális öltözékkollekciót egyetemi mestermunkaként készítette. Mint egy háttérbeszélgetésben kiderült édesanyja programozó matematikus, míg nagymamája villamosmérnökként tervezett, vagyis a harmadig generáció részéről nem is volt olyan meglepő, hogy érdeklődése a smart tech, e-textil, viselhető szenzorok felé fordult. Teljesen hordható, gyapjú alapanyagú ruhái az ember és a külvilág, az ember és a technológia, az ember és ember közötti interakciókra helyezte a hangsúlyt. Láthatatlanul a szövetekbe szőtt LED-jei, érzékelői, áramforrásai csodás harmóniába kerültek az öltözetekkel. Lévai Zsófia jelenleg Berlinben él, dolgozik és kutat tovább különféle smart textil projekteken.”