Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Őrfi József // “Meseház” a Pilisben Őrfi József // “Meseház” a Pilisben Őrfi József // “Meseház” a Pilisben Őrfi József // “Meseház” a Pilisben Őrfi József // “Meseház” a Pilisben

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

Őrfi József // “Meseház” a Pilisben

 

Meseház néven híresült el a sajtóban az a kis pilisi lakóépület, amelyet Őrfi József építész saját tervek alapján épített fel a családjának. A ház elnyerte a Média Építészeti Díja 2017 Fődíját, az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját, az Index.hu Közönségdíját és bekerült a Magyar Építőművészek Szövetsége Visegrádi Négyek Családi Házai 2017 válogatásába. Az olcsó anyagokból,  egyszerű technikákkal, saját kézzel készült ház a piaci ár harmadába került. Arra példa, hogy szűkösebb anyagi keretek között is lehet megalkuvásmentes, személyre szabott, tetszetős házat létrehozni.

 

Videó

 

A projektben résztvevő személyek:

Építészet: Őrfi József

Enteriőr: Őrfi Eszter

Videó: Építészet XXI., Novák Lajos, Fotók: Bujnovszky Tamás

 

www.oerfi.eu

facebook Őrfi József

 

A projektet jelölő kurátor: Martinkó József

“Őrfi József építész családjának tervezett, szinte kizárólag a saját két kezével épített háza jött, látott, győzött a 2017-es évben. Ez a szerethető, emberi léptékű, túlnyomórészt faburkolatú piliscsabai házbővítése szinte minden valamirevaló építészeti díjat megnyert. Őrfi építészetkritikusként és az organikus építészet elkötelezett híveként is ismert fiatal mérnök, aki saját házának megalkotása során egészséges távolságot volt képes tartani a merev dogmáktól, hogy végül a egy sajátos önmitológiából táplálkozó hajlékot hozzon létre. Minden részletmegoldásában, lélekbe mártott alapanyagban, meghúzott csavarban ott látjuk az Égigérőt, ahogyan önmagát nevezi. “Volt egyszer egy ember, ki előtte legény volt, az előtt meg gyermek. Kicsinek ugyan kicsinyke volt, mint más, de a növekedést végül túlzásba vitte, mint egy bizonyos paszuly. Az is lett a neve: Égigérő. Égigérő a magasból messzire, és sokat látott. Látta az embereket is, akik, ha a kezét nyújtotta feléjük, megijedtek tőle, vagy épp észre se vették. Ezt egy idő után megunta, elment inkább hetedhét országra, építészetet tanulni. Hosszú vándorútján találkozott kicsikkel is, nagyokkal is, de még az óriással is, tőlük rendre megkérdezte, hogyan kell házat építeni?””