Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Parno Graszt Parno Graszt Parno Graszt Parno Graszt Parno Graszt

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

Parno Graszt

 

Parno Graszt csaknem harminc éve működő, nemzetközileg is ismert és elismert, a tradicionális hagyományokra nagy hangsúlyt fektető cigány zenekar. Mind zenéjükkel, mind pedig koncertjeikkel az autentikus, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma népzene népszerűsítését, ápolását és továbbörökítését kívánják megvalósítani, hazai és külföldi porondokon egyaránt.

A korábbi tapasztalatok szerint a tradicionális cigányzene, amelyet a paszabi Parno Graszt képvisel, nemzetközileg éri el – a felnőttek mellett-  az Y és Z generáció fiatal nemzedéket. A Parno Graszt hazai és külföldi szereplései kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. A publikum soraiban, a különböző generációk szülötteit éri el a tradicionális cigányzene öröme. A Parno Graszt a roma kultúra (zene, tánc, nyelv) népszerűsítésében, s ezáltal hazánk sokszínű zenei kultúrájának európai terjesztésében is jelentős szerepet vállal.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonban nemcsak megőrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat.

Négyévi gyűjtőmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című, első lemezük a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok lemezei közül elsőként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Azóta három nagylemez látott napvilágot, valamint Európa számos országában, például Németországban, Horvátországban, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Oroszországban, Ausztriában, Franciaországban és Svájcban koncerteztek hatalmas közönségsikerrel. Természetesen a magyar porondokon megjelennek. Az összes neves magyar fesztiválon a színpadok állandó szereplői, valamint a klubok fellépői.

Őszinte zenészek, akik teljes szívből énekelnek és lüktető dalaikkal a világ összes közönsége előtt, sikerrel megállják a helyüket.

 

Videó

 

Zenekari tagok:

Oláh József ének, gitár, tambura

Oláh Krisztián      ének, harmonika

Jakocska János    ének, gitár

Oláh Viktor ének, gitár

Horváth Sándor  ének, kanál, tánc

Németh István    kanna, szájbőgő

Balogh Mária       ének, tánc

Váradi Mária       ének, tánc

Oláh János ének, nagybőgő

Szirota Jennifer   ének

 

facebook Parno Graszt

 

A projektet jelölő kurátor: Hitka Viktória

“Idén többször is volt szerencsém táncolni velük. Teljesen mindegy, hogy a Pontoonon játszanak, a Kuplungban vagy éppen az A38-on, az a mérhetetlen szabadság és boldogság amit adnak a közönségnek leírhatatlan. A híd amit két perc alatt állítanak fel az emberek között azt hiszem mindenkit sokáig kísér a hétköznapokban is. Technot is, de sokkal több Parno Garsztot is a parlamentbe!”