Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

REFORM500 REFORM500 REFORM500 REFORM500 REFORM500

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

REFORM500

 

A REFORM500 köztéri installáció a Reformáció Emlékbizottság megbízásából, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, Szabó Levente és Polgárdi Ákos koncepciója alapján valósult meg, a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

A 2017 tavaszán a budapesti Kálvin téren a burkolatba beépített 95 darab betonelem felületére minden esetben két idézet került, a legnagyobb reformátoroktól (Luthertől, Kálvintól, és társaiktól) származó egy-egy gondolat, valamint egy magyar, a lehető legtágabban értelmezett reformáció-vonatkozású idézet. Meg akartuk jeleníteni a reformáció hallatlanul gazdag, magyar vonatkozású eredményeit is, ehhez költők, írók, prédikátorok, egyházi és világi személyek gondolatait, szavait és mondatait hívva segítségül. A két szöveg (egyetemes és magyar, szakrális és világi) együttesen fejezik ki a reformáció globális és lokális hatását. A kiválasztott idézetek egyike sem haladja meg egy átlagos SMS vagy tweet hosszúságát, más szóval az installáció igyekszik elérni napjaink figyelemhiányos, rohanó befogadóját is.

 

A projektben részt vettek:

Koncepció és tervezés: Szabó Levente DLA és Polgárdi Ákos

TÁMOGATOTT: Hetedik Műterem Kft.

MUNKATÁRS: Dolmány Rita

BETONELEMEK: VPI Betonmanufaktúra:
Enyed Tamás, Fazekas Veronika,
Káposztay János, Pokoraczki Ádám,
Vajda Szabolcs, Zajzon Ákos

KIVITELEZÉS: Kőművészet Kft.

WEBDESIGN: Polgárdi Ákos

WEBFEJLESZTÉS: Circumstances Creative Co.

FORDÍTÁS: Aranyász János, Polgárdi Ákos

MEGBÍZÓ: Reformáció Emlékbizottság

FINANSZÍROZÓ: Emberi Erőforrások Minisztériuma

TÁMOGATÓ: Nemzeti Kulturális Alap

LEBONYOLÍTÓ: MITTE Communications

AZ IDÉZETEK ÖSSZEGYŰJTÉSÉBEN SEGÍTETTEK: Dr. Bogárdi Szabó István, Galambos Ádám, Gyimóthy Lilla, Dr. Hafenscher Károly, Maczák Ibolya, Nagy Villő, Zászkaliczky Márton

FORRÁSKUTATÁS, SZÖVEGGONDOZÁS: Maczák Ibolya

FOTÓ: Danyi Balázs, Polgárdi Ákos

ÉRINTETT FŐVÁROSI KERÜLETEK: V., VIII., IX. kerület

 

www.reform500.hu

 

A projektet jelölő kurátor: Bagi László

“Az idén 500 éves reformáció hatása máig meghatározó kultúránkra, nyelvünkre, egész identitásunkra. Szabó Levente építész és Polgárdi Ákos tervezőgrafikus köztéri installációja okos, elegáns, puritán és mégis nagyszabású alkotás. A wittenbergi tételekre emlékező 95 finombeton térkövön egy reformátortól származó korabeli és egy reformáció vonatkozású magyar szöveget olvashatunk. Mindez az egyszerűségével tükrözi az eredeti eszmét. Mindez azért is mintaszerű, mert köztéri szobrászatunk és emlékműveink olyanok, amilyenek – a blikkes zsánerfiútól a Szabadság tér emlékművéig.”