Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

REMODEL Stúdió REMODEL Stúdió REMODEL Stúdió REMODEL Stúdió REMODEL Stúdió

On 02, Jan 2018 | In | By superchannel

REMODEL Stúdió

 

A Szegeden működő nonprofit társadalmi vállalkozásunk, a REMODEL Stúdió használt, régi és antik jellegű bútorok felújítását végzi alacsony iskolai végzettségű, pályakezdő munkanélküli fiatalok foglalkoztatásával.

Társadalmi vállalkozásunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy piacképes szakmai ismereteket és munkatapasztalatot biztosítsunk olyan fiatalok számára, akik nem rendelkeztek piacképes végzettséggel, ezért munkanélküliként kezdték pályájukat. Korábbi tapasztalatainkból merítve döntöttünk úgy, hogy a régi, egykor szebb napokat is megélt bútorok felújítására lenne piaci igény, ám egyre kevesebb a jó szakember. Egyedi képzési programot dolgoztunk ki a bútorasztalos és kárpitos képzés ötvözésével, amelyet Európai Uniós támogatással térítésmentesen tudtunk biztosítani a jelentkező fiatalok számára, akik sajnos jegyzem meg, nem voltak túl sokan. Sokan tudjuk már, hogy egy jó szakma sokszor sokkal biztosabb életutat biztosíthat a diplománál, mégis azt látjuk, hogy a fiatalok számára ez nem egyértelmű. Ez a munka, bár fizikai, mégis annyi lehetőséget ad a kreativitás kibontakoztatására, mint kevés másik.

Az elmúlt két év alatt nagyon-nagy fejlődési folyamaton mentünk keresztül, bátrabban mertünk hozzányúlni a szerkezeti részekhez, mertünk újítani a formákon, és a kárpitok tekintetében is a legmagasabb minőséget képviselő anyagokat használtunk. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a fiúk szakmai ismeretei bővültek, és mi magunk is arra bátorítottuk őket, hogy merjenek újítani, kísérletezni, gondolkodjanak a felújításra kerülő darabok lehetőségeiben.

A fejlődésnek része volt az is, hogy önálló darabok építését is megkezdtük. Az ötlet apropóját az adta, hogy nagyon sok olyan bútor kerül a kezeink közé, amelyek – valamilyen okból kifolyólag – eredeti formájukban nem megmenthetőek, viszont egyes részei alapanyagként kiválóan funkcionálhatnak. Mivel az újrahasznosítás ebben a formában is illeszkedik a koncepciónkhoz, ezért belevágtunk. Nagy kihívás volt, sok gondolkodást, kreativitást igényelt, azonban felmérhetetlen az a tapasztalat, amelyet általa szereztünk.

Kissé félve gondolunk arra az időszakra, amikor majd fiataljaink kirepülnek és önálló vállalkozóvá vállnak, de biztosak vagyunk benne, hogy maximálisan megállják majd a helyüket, és olyan szakemberek lesznek, akik számára az egyetlen elfogadható minőség a tökéletes lesz. Bízunk benne, hogy mire ez eljön, addigra már lesznek olyan új fiataljaink, akik számára átadhatják tudásukat, a szakma iránti szeretetüket és a REMODEL brand a későbbiekben is fennmarad, folyamatosan megújulva, kinevelve a jelenleg annyira hiányzó szakembereket.

 

A projektben résztvevő személyek:

Fejes Nikoletta

Kazi Tibor

Márton Roland

Oláh Balázs

A szervezet vezetője (valamint az értékesítésért, marketingért felelős önkéntes munkatárs) Kis Mónika

 

remodelstudio.hu

facebook REMODEL Stúdió

 

A projektet jelölő kurátor: Martinkó József

“A szegedi kötődésű Remodel Stúdió az egyik legfigyelemreméltóbb hazai társadalmi vállalkozás a hazai design területén. A program célja kettős. Egyfelől a hátrányos helyzetű pályakezdő fiatalokat juttat értelmes munkához és szakmához, másfelől egykor minőséginek számító lerobbant bútordarabokat mentenek meg az enyészettől, a szemétteleptől. Kárpitos és asztalos mesterek segítségével a fiatalok olyan munkafolyamatban vesznek rész, aminek a végeredménye eladható, trendi, menő designbútor lesz. A vállalkozás évek óta életképes modellként működik a Dél-Alföldi régióban úgy, hogy támogatásokból, pályázati pénzekből, hanem piaci alapon képzelik el a működésüket. Munkájuk nyomán a 20. század “tömegtermékei” újulnak meg olyan színvonalon, hogy végeredményben a legfelkapottabb belsőépítészek, lakberendezők figyelmét is felkeltette.”