Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad

On 03, Jan 2018 | In | By superchannel

Velencei Nemzetközi Építészeti Biennale – Magyar Pavilon // Studio Nomad

 

 

16. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás – La Biennale di Venezia

Magyar Pavilon

Velence, Giardini di Castello

2018. május 26. – november 25

 

A Szabadság híd – Új horizontok a városban című kiállításon bemutatott anyag a Biennálé kurátori fő témájaként meghirdetett “szabad tér” tematika jegyében egy kivételes várostörténeti epizódot vizsgált, amely alapvető városfejlesztési kérdésekhez kínál új perspektívát.

A kiállításon keresztül újra megtapasztalhatták a téri és a belső szabadság megteremtésének folyamatát: szó szerint új horizont nyílt majd a műemlék épület tetőszintje fölé emelkedő kilátóból. 

 

 

Projektben résztvevő személyek:

Nemzeti biztos: Fabényi Julia

Kurátor: Kultúrgorilla (Göttler Anna, Oravecz Júlia, Tornyánszki Éva)

Építész: Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali David)

 

Pályázati zsűri: Boros Géza, Fabényi Julia, Nemes Attila, Kim Attila, Pelényi Margit, Salamin Ferenc, Somogyi Krisztina, Szipőcs Krisztina

 Megvalósító: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest /logóval/

 

Projekt koordináció: Boros Géza, Bálványos Anna, Lakó Zsigmond

Kommunikáció: Fehér Zsuzsanna, Rothman Gabriella

Angol fordítás: Körmendi Gabriella

Olasz fordítás: Lakó Zsigmond

Arculat, grafikai terv: de_form

Tartalomfejlesztő munkatárs: Lelkes Szilvia

 

Videótartalmak készítői:

Gyártó: Proton Cinema

Rendező: Fatér Ambrus

Operatőr: Nyoszoli Ákos

Gyártásvezető: Tornyánszki Éva

Vágó: Gorácz Vanda

VFX: Lippai Balázs

Hangmérnök: Varga Koritár Attila

Zene: Dányi Krisztina

 

Közreműködők a riportokban:

Bach Péter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Demeter Zita, Dr. Nagy Béla, Fábián Ferenc (Budapest Közút), Halász Áron (Magyar Kerékpárosklub), Antal (Hosszútalpú Bendegúz), Kádár Bálint (Kortárs Építészeti Központ), Lohász Cecília, Tömör Miklós (Valyo), Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid (Paradigma Ariadné)

 

Videó installációban felhasznált tartalmak:

Becsky András / Becsky Ferenc, Drone Media Studio, Elbert Márta, Hartyányi Norbert

Horváth Richárd, Index.hu, Magyar Kerékpárosklub, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum, Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archivum (Blinken OSA Archívum)

 

Multimédia: Szőnyi András

Műszaki kivitelezés: Bodor Béla, Walch Márton, Takács György

Kilátó-elemek: PERI Kft., Nagév Rács Kft.

Építés: Restauri Rio Marin Srl.

Pavilon felügyelet: Gabriella Vidoni, Marco Vidoni,

Becsei Anikó, Kiss Milán Zoltán, Kiss Rita, Pósán Lilliána

 

Támogatók: NAGÉV RÁCS KFT., PERI KFT.

Együttműködő partnerek: Drone Media Studio, Arizona MPS

 

 

studionomad

facebook studionomad

instagram_studionomadbudapest

 

A projektet jelölő kurátor: Liptay Gabriella

“Szabadság híd – Új horizontok a városban: ezzel a címmel teremtett új teret a magyar pavilonban  – egy kilátóval kiegészülve – az idei alkotó csapat. E gondolat és az idei kiállítás szépsége pl. az, hogy nem kellett különösebben installálni a kiállítást, a hisz a témafeldolgozást a budapesti városlakók spontán módon a közelmúltban „elvégezték”. A „szabad tér”- tematika jegyében a magyar pavilonban tehát ily módon természetes formában alapvető urbanisztikai kérdések merültek fel, a valóságra reflektálva. A koncepció a korábbi spontán „területfoglalások” példáin keresztül fogalmazza meg a városi lét mindennapos és fontos kérdéseit. Hogyan válhat pl. egy lezárt híd, amely épp a budapesti Szabadság híd – a szabadság hiteles médiumává? Társadalmi igény lenne ez? Az azonnal reagáló civil aktivitások indukálnak-e valamiféle hosszabb távú folyamatokat? A fiatalok, a jógázók, az arra járók, a születésnapokat ott ünneplők, a piknikezők, illetve a turisták úgy tűnik nagyon is igényelnek efféle akciókat. Jó ez a lendület, imponáló a témaválasztás magától értetődő jelensége. Büszkén sétálgathattunk a Pavilon tereiben ezen ötlet és megvalósítás láttán.”