slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

BARTÓK BÉLA BOULEVARD

 

Vannak helyek, amelyek arra születtek, hogy boldogabbá és szebbé tegyék az életünket. Ahol már attól jobban érezzük magunkat, ha ott és jelen vagyunk. Amelyeknek van múltjuk, történeteik és erejük. A Bartók Béla út egy ilyen hely: ahol egy napsütéses nyári napon egy jót sétálhatunk, beülhetünk egy finom lattéra, vagy akár egy különleges és ízletes pohár borra miközben a legfinomabb ételek közül válogathatunk. Ahol feltöltődhetünk és pihenhetünk, emlékeket gyűjthetünk és a kulturális és gasztronómiai különlegességek széles választékát élvezhetjük, ami a hely szellemét adja.

 

Rá akarjuk irányítani a helyi közösségek, a városlakók és a turisták figyelmét a Bartók Béla útra. Hisszük, hogy a Bartókon nemcsak a közösségi élet válik ezáltal élőbbé és izgalmasabbá, hanem a város gazdasága is profitál mindebből: sikeresebben és eredményesebben működik.

 

Minden évben kétszer megrendezendő eseménysorozatunkkal igazi fesztiválhangulatot teremtve a város legmeghatározóbb ütőerévé tesszük a Bartók Béla utat.

 

Az Egyesület 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a Budapest XI. kerületében lévő Bartók Béla út szerepének újrapozicionálását a kulturális, gazdasági, kereskedelmi és közösségi életben. Projektjeinkben hangsúlyos szerepet kap a helyi civilek aktivizálása, a közösségi élet megélénkülése. Az évente két alkalommal megrendezett az ELEVEN Tavasz és az ELEVEN Ősz fesztiválok Budapest legsikeresebb civil fesztiváljai közé kerültek, ezekben a környezetkultúra, a kreatív tervezés, az öko-design kiemelt szerepet kap.

 

A Budapest XI. kerületi Bartók Béla út klasszikus kulturális fogalom a város történetében, de a környéken ma is számos iskola, egyetem, színház, galéria, egyedi profilú vendéglátóhely, kreatív műhely és irodalmi szalon működik. A területen a 2010-es években kezdett kialakulni egy olyan vállalkozói szféra, amely a kulturális-kreatív területre fókuszál. A környék közösségi és kulturális élete igen gazdag, ebben óriási potenciál rejlik a gazdasági élet számára is: a fiatalok számára vonzó, a helyiek számára megtartó erőt képviselő közeg stabilitást, fejlődést, az innováció termékeny közegét kínálja, ahol a lakók és a vállalkozások szorosan együttműködve tudnak egy fenntartható, hosszú távon is biztonságos fejlődést kínáló városi életminőséget létrehozni.

 

A hatókörünk átfogja a Bartók Béla Boulevard közvetlen vonzáskörzetében élőket, valamint az itt működő kulturális, oktatási, vendéglátóipari és kreatív intézményeket, vállalkozásokat. Ezek tagszervezetként kapcsolódnak az Egyesülethez, felismerve azt az erőt, ami az összefogásban van. Közösen formáljuk az utca képét (táblák, utcai kiállítások, ültető akciók, kommunikáló kirakatok, közös programok). 2014 óta évente két utcafesztivált rendezünk, amelybe mindig új célcsoportokat vonunk be (óvodák, helyi nagyszülők generációja, öko-design foglalkozásokon keresztül a művészeti egyetemek hallgatói, kerékpáros szervezetek, design műhelyek). 2016-ban mindezek elismeréseként az Egyesületünk Magyarország és a főváros első és egyetlen Kulturális Főutcája rangot vívta ki a Bartók Béla Boulevard-nak. Az elmúlt 6 év során programjainkkal, pályázatainkkal, az utcaképet formáló akciókkal megteremtettük a közös gondolkodás alapjait.

 

 

 

Bartók Béla Boulevard

 

 

Kurátori méltatás


"Másodvirágzás és ráadásul Budán. A múlt század első felének egyik kulturális központja a Bartók Boulevard mostanság újraéledt. Kellett hozzá persze egyfajta okos önkormányzati szándék is, amelynek mentén a galériák, könyvesboltok, designboltok, irodalmi szalonok, kulturális terek, cukrászdák és pékek kreatív káosza és hibriditása ad végül „összhangot”, tulajdonosaik és megálmodóik valahogy együtt formálják a BBB-t.

Az Eleven ősz és tavasz, a mindenféle fesztiválok, bálok, a Hadik vonzáskörzete, a Kelet aurája, a frappáns Pagony vagy Tranzit , a KÉK, vagy épp a BÉLA és a rá reflektáló (vagy épp ellenpontozó) BARTÓK vagy az icipici Gdansk kínálata adja magát , ahol nem a turisták, hanem a helyiek, a budaiak, változatos, barátságos, sokszínű, igényes környezetekben futhatnak össze egymással, barátaikkal, gyerekesek a gyerekesekkel, szellemes helyi kezdeményezések mentén, úgy, hogy a romkocsmás eklektika itt valahogy könnyedebb, mint a zsírosra elhasznált pesti változatokban és nappal is működőképes." 

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!