slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

BIOSZENTANDRÁS

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 420 lakosú Hernádszentandrás egy ökogazdálkodási rendszert alakított ki. A BioSzentandrás brand az elmúlt 9 évben térségen túlmutató márkát, minőségi termékcsaládot, életérzést, szemléletmódot képvisel, miközben egy napról-napra növekvő tudatos és felelős közösséget hozott létre.

 

Zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. Az ökoturisztika és a szemléletformálás ügyének bázisaként szeretnék megerősíteni rendszerüket a jövőben, katalizálva a társadalmi vállalkozói szektor létrejöttét és hálózatosodását Magyarországon.

 

A gazdasági modellt az önkormányzat nonprofit kft-je és egy szociális szövetkezet működteti, így megélhetést is biztosít a helyi közösség hátrányos helyzetű tagjainak is.

 

 

 

VIDEÓ

 

 

Projekt résztvevői:

Balla Orsolya (kertészet vezető)

Balogh Ödön (munkatárs - kertészet)

Horváth Emese (munkatárs - kézművesség)

Mészárosné Hegedűs Mária (munkatárs - kereskedelem)

Mihalik Edit (munkatárs - kézművesség)

Ónodi Natasa (munkatárs - feldolgozás)

Pongrácz Istvánné (pénzügyi vezető)

Szilágyi Norbertné (munkatárs - feldolgozás)

Üveges Gábor (projektvezető)

 

 

 

www.bioszentandras.hu

www.facebook.com/bioszentandras 

 

 

 

 

 

 

Kurátori méltatás


"Bioszentandrás egy biogazdálkodási rendszer Hernádszentandrásban, egy 425 lakosú kis faluban, munkalehetőségek nélkül, Miskolc közelében. Üveges Gábor helyi polgármester kezdeményezte a gazdaságot, amely az elmúlt tíz évben az innovatív társadalmi vállalkozás vezérpéldájává vált, mindeközben munkahelyeket teremtve és a természeti erőforrásokat megóvva. Nemrégiben a polgármester részt vett a Brit Tanács által szervezett tanulmányúton, hogy megismerhesse az Egyesült Királyság legjobb mintapéldáit."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!