slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

 

2006-ban páratlan nemzetközi sikerrel, két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok története, amely kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a kiváló akusztikájú, kivételes színpadi adottságokkal és dimenziókkal rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet és a Müpát. Az elmúlt 13 év során a Wagner-rajongók ünnepévé vált eseménysorozat az úgynevezett teljes „bayreuthi kánont”, vagyis a szerző életében a Festspielhausban bemutatott mind a tíz operát színre vitte, a világ legnagyszerűbb Wagner-énekeseit felvonultatva évről évre, és különleges kísérőprogramokkal – dalestekkel, beszélgetésekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal – egészítve ki az élményt.

 

A nemzetközi rangú fesztivál a 2018–19-es évadban önálló, számtalan díjjal elismert, hangképelemző szoftverrel készült, 21. századi arculatot kapott. Sőt, a Müpa a MOME fiatal tervezőgrafika szakos hallgatóit bízta meg egy rendhagyó Wagner-installáció elkészítésével, és egy kézműves sörfőzdével együttgondolkodva tematikus sörválogatást álmodott a fesztiválhoz – így terjesztve ki az összetéveszthetetlen Wagner-élményt.

 

 

 

 

Budapesti Wagner-napok // mood film  

MÜPA Budapesti Wagner-napok 2020

 

 

Kurátori méltatás


"2006-tól évente megrendezésre kerülő eseménysorozat és fesztivál a MÜPA-ban, amely Fischer Ádám művészeti vezetésével méltán népszerű és mára kultikussá vált. E fesztivál minden júniusban 2 héten át 4-4- napra képes idecsábítani a világ sok-sok tájáról az elszánt híveket, a „szimpla” Wagner-rajongókat, illetve azokat, akik csak bele-bele kívánnak kóstolni a Wagner-élménybe. A helyszín és ide tervezett művészeti koncepció képes megértetni és átélhetővé tenni a résztvevőkkel a bensőséges és ugyanakkor igen intenzív Wagner-élményt.

A MÜPA kortárs szépsége inspirálni képes az alkotókat és olyan Ring-ek, és operák születtek a több, mint egy évtized alatt, hogy mára a MUPA e tekintetben zarándokhellyé vált, Bayreuth-i magasságokat és minőségeket ér el  pl. Harmut Schörghofer vagy Kovalik Balázs rendezése. A világklasszis énekesek, a színpadi játék, a háttérfilmek, a zenekar és a „tálalás”, egyedi, nemzetközi színvonalú és „addiktív”.


A szellemiség a vizualitásban is megjelenik, az egyedülálló kommunikációs arculatban, amely szervesen járul hozzá a fesztivál egyediségéhez. A dallamvilág vezérmotívumainak tudatos használata hangképelemzés alapján és az e köré szőtt vizualitás, a technológia, a digitalizáció, a matematika és zene kapcsolatából született és hűen tükrözi - asszociatív módon is  - a Wagner-i újító szellemet. A „likvid” logók technikusok, mérnökök és zenészek együtt dolgozásának gyönyörű eredményei. Felejthetetlenek, igazi highlightok!"

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!