slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

MÁSÁLLAPOT(OT) A SZÜLÉSZETBEN

 

Hogy többé ne kelljen félni,

hogy kimondható legyen,

mert mindenki története fontos - mozgalom a szülészeti ellátás pozitív változásáért

 

A Másállapotot a szülészetben mozgalom alulról jövő, politika-és pártfüggetlen, vallásilag semleges mozgalom, melynek szervezői nők. Nők, akik tudják, hogy a szülés egyedi életesemény, melynek sok útja lehet. Vigasz, remény, megértő közeg, sorstársak, odafigyelés, a gyógyulás első lépése - egy biztonságos online tér, ahol a nehéz történetek kimondhatóvá, így láthatóvá válnak.

“Számomra egy terápia. Amikor valaki más leírja helyettem, amit én még nem tudok kiírni, akkor mindig egy picit könnyebb.”

Nőmozgalomként hangot adunk a nők által megélt élményeknek, elsősorban a fogantatástól a gyermekágyig tartó időszakban, legyen az egy vizsgálat, maga a szülés, vagy akár egy kisbaba elvesztése.

“..erős, higgadt, átgondolt, tárgyalóképes, elhivatott, felkészült aktivisták, akik felteszik a kérdést, akik cáfoltok, kételkedtek, kérdőre vontok. Láttok. Hallotok. És hangotok is van. Akikkel én is szívesen kiabálok együtt.”

Képviseljük, hogy az egészségügyi ellátás nem járhat együtt azzal, hogy hatalmi pozícióból megsértik az emberi méltóságot, a betegjogokat vagy épp a szülő nő önrendelkezési jogát. A várandósgondozás és a szülészeti ellátás során a nők és a család méltóságának, döntéseinek tiszteletben tartása alanyi jogon jár mindenkinek: minden földrajzi régióban, kórházban és otthonszülésnél, fogadott orvosnál és ügyeletben, kortól, iskolázottságtól, anyagi helyzettől és társadalmi helyzettől függetlenül.

Hiszünk abban, hogy a nők méltósága sérthetetlen, élményeik meghatározók, jogaik és szükségleteik megkérdőjelezhetetlenek. A testüket érintő kérdésekben a nők döntenek. Fontos számunkra, hogy társadalmi párbeszédet indítsunk a rendszerhibákról, elismerjük, hogy a szülészeti erőszak létezik. A káros rutin helyett kiállunk annak igénye mellett, hogy az ellátás kövesse a tudományos bizonyítékokon alapuló legjobb gyakorlatokat, nemzetközi ajánlásokat, ne szokásjogon alapuljon.

Küldetésünk, hogy együttes változást idézzünk elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú ellátás megvalósuljon. Női mozgalomként a nők hangját képviseljük, de a férfiakat, testvéreket és a szakembereket is a szülészeti ellátás érintettjeinek tartjuk. Facebook oldalunkon több, mint 16 000 követőnk van, szerveztünk több utcai eseményt, kerekasztalt, minisztériumi egyeztetést, flashmobot, folyamatosan gyűjtjük a nők, családok, szakemberek visszajelzését, aktivistáink szakmai anyagokat, ajánlásokat fordítanak, és részt vesznek szakmai rendezvényeken, ahol képviselik a nők hangját.

Mit jelent ez nőtársainknak?

 

“A változás szelét; a nők, az anyák, a magzatok hangját: a lehetőségek ismeretét; szemfelnyitást, többet, mint szimpla információ. 

"Nekem a remény ez a közösség.”

“Ti vagytok, akik miatt elhiszem, hogy igény van a változásra.”Remény! Hogy egyszer a lányom úgy szülhet ahogy én is szerettem volna.”

 

 

VIDEÓ 

 

www.facebook.com/masallapotot

 

 

 

Kurátori méltatás


"A Másállapotot a szülészetben elnevezésű mozgalom arra vállalkozott, hogy az egészségügy talán legfontosabb területén segítsen elő egyfajta nő- és gyermekközpontú fordulatot. Honlapjukon erről így fogalmaznak: “A mozgalom küldetése, hogy együttes változást idézzen elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú ellátás megvalósuljon. Hiszünk abban, hogy a nők méltósága sérthetetlen, élményeik meghatározóak, jogaik és szükségleteik megkérdőjelezhetetlenek. A testüket érintő kérdésekben a nők döntenek. Nőmozgalomként hangot adunk a nők által megélt élményeknek, elsősorban a fogantatástól a gyermekágyig tartó időszakban.” Miközben sokak számára továbbra is az állami ellátórendszer jelenti a legnagyobb biztonságot életük legfontosabb eseménye során, sok tennivaló van annak érdekében, hogy a születés valódi csodává váljék minden érintett számára. Elsősorban nyílt párbeszédre és a változás iránti nyitottságra van szükség, amire olyan mozgalmak, mint amilyen a Másállapotot a szülészetben nagyszerű teret adhat."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!