Jelölt

BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

2019

NAGYKÖVETI MÉLTATÁS

Liptay Gabriella

A Budapesti Wagner Napok 2006-tól évente megrendezésre kerülő eseménysorozat és fesztivál a MÜPA-ban, amely Fischer Ádám művészeti vezető irányításával méltán népszerű és mára kultikussá vált. E fesztivál minden júniusban 2 héten át 4-4- napra képes idecsábítani a világ sok-sok tájáról az elszánt híveket, a „szimpla” Wagner-rajongókat, illetve azokat, akik csak bele-bele kívánnak kóstolni a Wagner-élménybe. A helyszín és ide tervezett művészeti koncepció képes megértetni és átélhetővé tenni a résztvevőkkel a bensőséges és ugyanakkor igen intenzív Wagner-élményt. 

A MÜPA kortárs szépsége inspirálni képes az alkotókat és olyan Ring-ek, és operák születtek a több, mint egy évtized alatt, hogy mára a MÜPA e tekintetben zarándokhellyé vált, Bayreuth-i magasságokat és minőségeket ér el pl. Harmut Schörghofer vagy Kovalik Balázs rendezése. A világklasszis énekesek, a színpadi játék, a háttérfilmek, a zenekar és a „tálalás”, egyedi, nemzetközi színvonalú és „addiktív”. 
A szellemiség a vizualitásban is megjelenik, az egyedülálló kommunikációs arculatban, amely szervesen járul hozzá a fesztivál egyediségéhez. A dallamvilág vezérmotívumainak tudatos használata hangképelemzés alapján és az e köré szőtt vizualitás, a technológia, a digitalizáció, a matematika és zene kapcsolatából született és hűen tükrözi - asszociatív módon is - a Wagner-i újító szellemet. A „likvid” logók technikusok, mérnökök és zenészek együtt dolgozásának gyönyörű eredményei. Felejthetetlenek, igazi highlightok!

Bemutatkozás

2006-ban páratlan nemzetközi sikerrel, két elsöprő erejű Parsifal-előadással kezdődött a Budapesti Wagner-napok története, amely kitüntetett rangú Wagner-kultuszhellyé avatta a kiváló akusztikájú, kivételes színpadi adottságokkal és dimenziókkal rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet és a Müpát. Az elmúlt 13 év során a Wagner-rajongók ünnepévé vált eseménysorozat az úgynevezett teljes „bayreuthi kánont”, vagyis a szerző életében a Festspielhausban bemutatott mind a tíz operát színre vitte, a világ legnagyszerűbb Wagner-énekeseit felvonultatva évről évre, és különleges kísérőprogramokkal – dalestekkel, beszélgetésekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal – egészítve ki az élményt.

A nagykövet további jelöltjei