Jelölt

VERESI PARADICSOM

2019

Forbes Különdíj

NAGYKÖVETI MÉLTATÁS

Böszörményi-Nagy Gergely

Márkus Zsolt, egy kiugrott befektetési bankár világklasszis teljesítménye az agráriumban. Részben neki köszönhető, hogy az egyre színvonalasabb magyar gasztronómia és a mindennapi vásárló is támaszkodhat a külföldinél jobb, egész évben kiegyensúlyozott minőségű paradicsomra.

Bemutatkozás

A Veresi Paradicsomot 2014-ben a hazai és nemzetközi multivilágban üzletfejlesztési igazgatóként sikeres Márkus Zsolt, valamint Jójárt Rita indította el. Márkus Zsolt lehetőséget látott annak a résnek a kitöltésében, amit a magyar zöldségtermesztés területén észlelt; létre akart hozni egy, az innovációra támaszkodó, hidrokultúrán alapuló, tiszta termesztési technológiával működő üvegházat.Az alapító-tulajdonos az első olyan hazai üvegházat irányítja, ahol az év minden napján – így az őszi és téli évszakokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomok teremnek, mint tavasszal és nyáron. A Veresi Paradicsom hozzávetőlegesen több mint ezer tonna importot vált ki hazai termeléssel. Ez azért különösen fontos, mert az import paradicsomokhoz képest a veresi beltartalmi értéke akár 300-600%-kal magasabb. Ennek oka, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során, vagy a raktárban. Az ügyvezetők alapcélja, hogy ne csak a nyugat-európai fogyasztó kapjon prémium zöldséget, hanem a hazai piacon is elérhető legyen tiszta termesztési technológiájú, magas tápértékű paradicsom, amelynek egészségre gyakorolt hatása jelentősen jobb, mint az import termékeké.A veresegyházi üvegházban nem csak hagyományos paradicsomot, hanem különlegességeket termesztenek. A Veresi Paradicsom elsőként kezdte meg ezeknek a különlegességeknek a hazai bevezetését, és ezen a területen jelenleg is piacvezető itthon. A Cukorfalat és Piccolo fajta Brix-értéke, azaz édességi foka 12 – ezek a világon a legédesebb paradicsomok, cukorfokuk a szőlőével vetekszik. Ezt a két fajtát itthon más nem termesztheti, a Veresi Paradicsomé a licenc. A paradicsomok az élelmiszeráruház-láncok mellett világszerte ismert Michelin-csillagos éttermekbe jutnak el – így például a Mészáros Ádám vezette Onyxba, illetve a Széll Tamás-Szulló Szabina jegyezte Stand Restaurantba. A Veresi Paradicsom sikereit mutatják a külföldi és hazai elismerések: 2017-ben nyerte el a legjobb magyarországi agrárvállalati kategóriát a KKV-k között, 2017-ben és 2018-ban meghívást kapott Berlinbe a Tomato Inspiration Eventre, amelyre a 100 leginnovatívabb kertészetet hívják meg. Idén Jójárt Rita és Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetői nyerték az EY Az Év Üzletembere gáláján az Újgenerációs gyártástechnológiákért járó különdíjat, ami azért is különösen fontos, mert ez az első innovációs díj, amit egy, az agrárágazati szektorban működő vállalatnak kiosztottak.

A nagykövet további jelöltjei