Jelölt

ART MARKET BUDAPEST // PISTOLETTO PROGRAM

2019

NAGYKÖVETI MÉLTATÁS

Liptay Gabriella

Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik jelentős nemzetközi művészeti vásáraként, számos tekintetben Magyarország egyik legfontosabb kortárs képző- és fotóművészeti eseménye. A vásár - Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képzőművészeti kiállításaként és egyik legjelentősebb kreatívipari eseményeként - ma már Budapest kulturális turisztikai vonzerejének kiemelkedő komponense is. 

Idén a világ egyik rendkívüli jelentőségű művészeti személyisége, Michelangelo Pistoletto a világ minden részén szívesen látott és keresett alkotó nem csupán ünnepelt művészként, hanem azért is érkezett Budapestre, hogy az Art Market Budapest felkérésére Third Paradise (Harmadik Paradicsom) elnevezésű programját bemutassa a budapesti közönségnek és ezzel elindítsa a kapcsolódó társadalmi fórumot. Pistoletto szerint ugyanis a művészeknek különleges szerep jut a társadalom fejlődésének elősegítésében és befolyásolásában, kultúránknak a természeti környezetet is tiszteletben tartó fenntartásában, mivel az alkotómunka révén a társadalom valamennyi szegmensével természetes kapcsolatban állnak, így aztán hatékonyan képesek akár működő társadalmi platformokat is létrehozni.

Bemutatkozás

Az Art Market Budapest Magyarország legjelentősebb kortárs képző- és fotóművészeti eseménye, legnagyobb, évente megrendezett kortárs kiállítása és kulturális vonzerejének kiemelkedő komponense, Közép- és Kelet-Európa elsőszámú nemzetközi művészeti vására. Legutóbb 500 feletti művész több ezer alkotását mutatta be, 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítóját, 5 nap alatt közel 30 ezer nézőt látott vendégül. Az esemény jóvoltából Budapestre járnak a képzőművészet olyan nemzetközi sztárjai, mint 2019-ben Michelangelo Pistoletto és a legendás művész Harmadik paradicsom elnevezésű fenntarthatósági programja, amelyet többek között az "Az alma, mely ismét egész" című szobor tett világhírűvé.Az óriás almát Art Market Budapest az E.ON közreműködésével 2019-ben olyan világvárosok után hozta el a magyar fővárosba, mint például Róma, Melbourne vagy Milánó. Harmadik Paradicsom lényege, hogy miközben az első Paradicsom a természettel való harmonikus együttélés közege volt (Ádám és Éva), a másodikat a technikai forradalom és fejlődés vívmányai határozzák meg, a harmadik Paradicsomnak a korábbi kettő fúziójaként kell létrejönnie. Azért szükséges tehát erőfeszítéseket tennünk, hogy egy újabb harmónia, egyfajta paradicsomi állapot létrejöhessen: a természet ugyan adott, de már nem élünk vele harmonikusan együtt, miközben a technikai fejlettség elég magas ahhoz, hogy a földön az emberek életét könnyebbé, kényelmesebbé és élvezhetőbbé tegye.

A nagykövet további jelöltjei