Jelölt

BARTÓK BÉLA BOULEVARD

2019

NAGYKÖVETI MÉLTATÁS

Liptay Gabriella

Másodvirágzás és ráadásul Budán. A múlt század első felének egyik kulturális központja a Bartók Boulevard mostanság újraéledt. Kellett hozzá persze egyfajta okos önkormányzati szándék is, amelynek mentén a galériák, könyvesboltok, designboltok, irodalmi szalonok, kulturális terek, cukrászdák és pékek kreatív káosza és hibriditása ad végül „összhangot”, tulajdonosaik és megálmodóik valahogy együtt formálják a BBB-t. 

Az Eleven ősz és tavasz, a mindenféle fesztiválok, bálok, a Hadik vonzáskörzete, a Kelet aurája, a frappáns Pagony vagy Tranzit , a KÉK, vagy épp a BÉLA és a rá reflektáló (vagy épp ellenpontozó) BARTÓK vagy az icipici Gdansk kínálata adja magát , ahol nem a turisták, hanem a helyiek, a budaiak, változatos, barátságos, sokszínű, igényes környezetekben futhatnak össze egymással, barátaikkal, gyerekesek a gyerekesekkel, szellemes helyi kezdeményezések mentén, úgy, hogy a romkocsmás eklektika itt valahogy könnyedebb, mint a zsírosra elhasznált pesti változatokban és nappal is működőképes.

Bemutatkozás

Az Egyesület 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a Budapest XI. kerületében lévő Bartók Béla út szerepének újrapozicionálását a kulturális, gazdasági, kereskedelmi és közösségi életben. Projektjeinkben hangsúlyos szerepet kap a helyi civilek aktivizálása, a közösségi élet megélénkülése. Az évente két alkalommal megrendezett az ELEVEN Tavasz és az ELEVEN Ősz fesztiválok Budapest legsikeresebb civil fesztiváljai közé kerültek, ezekben a környezetkultúra, a kreatív tervezés, az öko-design kiemelt szerepet kap. 2016-ban mindezek elismeréseként a programsorozat Magyarország és a főváros első és egyetlen Kulturális Főutcája rangot vívta ki a Bartók Béla Boulevard-nak. Az elmúlt 6 év során programjaikkal, pályázataikkal, az utcaképet formáló akcióikkal megteremtették a közös gondolkodás alapjait, amely a stabilitást, fejlődést, az innováció termékeny közegét kínálja, ahol a lakók és a vállalkozások szorosan együttműködve tudnak egy fenntartható, hosszú távon is biztonságos fejlődést kínáló városi életminőséget létrehozni.

A nagykövet további jelöltjei